Πραγματοποιήθηκε το 2ο Erasmus Staff Week για βιβλιοθηκονόμους από τη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ

Στις 26-30 Ιουνίου 2017 η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου φιλοξένησε τη 2η Εβδομάδα εκπαίδευσης και κατάρτισης για βιβλιοθηκονόμους 2nd Erasmus Staff Week for librarians. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 15 βιβλιοθηκονόμοι από 8 διαφορετικές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες της Γερμανίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Αγγλίας, Ρουμανίας, Τσεχίας, Γαλλίας και Δανίας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών και καλών πρακτικών που αφορούν τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα με θέμα Library’s impact on preserving cultural heritage and research output η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο των Βιβλιοθηκών στην ψηφιακή διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της έρευνας, καθώς και ψηφιακών πληροφοριών, ψηφιακών συλλογών και αρχειοθέτησης δεδομένων. Οι βιβλιοθηκονόμοι παρουσίασαν τον κύκλο εργασιών και τις δράσεις της Βιβλιοθήκης σχετικά με τη δημιουργία και εξέλιξη του Ιδρυματικού Καταθετηρίου ΚΤΙΣΙΣ, τη συγκέντρωση, καταχώρηση και προβολή της ερευνητικής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου στο εξωτερικό, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής δραστηριότητας, την προώθηση της ανοικτής πρόσβασης και τη δημιουργία του ταμείου χρηματοδότησης των δημοσιεύσεων, την ψηφιοποίηση και τη δημιουργία ανοικτών ψηφιακών αποθετηρίων για τη διαφύλαξη αρχείων και έργων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα συμμετείχαν με ομιλίες επιστήμονες από συνεργαζόμενους φορείς με το Πανεπιστήμιο. Ο Δρ. Μίμης Σοφοκλέους, Επιστημονικός Διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, παρουσίασε τις μεθοδολογίες ίδρυσης ενός νέου μουσείου-αρχείου σε μια πόλη με μεγάλη ιστορία και τη διατήρηση του παρελθόντος της πόλης για τις επόμενες γενιές.

Ο Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης, Προέδρος του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ψηφιακής Κληρονομιάς στο ΤΕΠΑΚ και Ανώτερος Λέκτορας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ, παρουσίασε το έργο Virtual Multi Modal Museum (ViMM), ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία Πολιτικής για τα Εικονικά Μουσεία και τη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά. Προσκάλεσε δε τους παρευρισκόμενους να εγγραφούν ως εμπειρογνώμονες σε μία από τις 21 Ομάδες Εργασίας (Expert Working Groups) όπου μπορούν να εμπλακούν ενεργά και να επηρεάσουν με τις γνώσεις και την τεχνογνωσία τους στη δημιουργία της διακήρυξης (Manifesto) και του χάρτη πορείας (Roadmap) στη θεματική περιοχή που θα επιλέξουν.

Τέλος, ο κ. Ζάχος Πολυβίου, Συντοντιστής Προγραμμάτων Europeana στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, παρουσίασε τη χρήση του λογισμικού ανοικτού κώδικα REPOX για την μεταφόρτωση και παροχή μεταδεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη “Europeana”. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της δημιουργίας υψηλής ποιότητας μεταδεδομένων των ψηφιακών συλλογών των Ιδρυμάτων για να έχουν υψηλά ποσοστά προσβασιμότητας και να προωθούνται καλύτερα οι συλλογές τους.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των φιλοξενούμενων Ιδρυμάτων παρουσίασαν τις δικές τους βιβλιοθήκες και έδωσαν βασικές πληροφορίες για τα πανεπιστήμια και τις χώρες τους μέσω παρουσιάσεων.

Στο πρόγραμμα Erasmus Staff Week που διήρκεσε 5 ημέρες, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Πανεπιστήμιο, να παρακολουθήσουν ένα σύντομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ελληνική γλώσσα και να επισκεφθούν ιστορικούς και τουριστικούς προορισμούς των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.

2nd Erasmus Staff Week for Librarians -Day 4