Ψηφιοποίηση

Έκθεση Καρτ Ποστάλ με θέμα Εκστρατεία στην Ανατολή: Συλλογή καρτ ποστάλ του Auguste Poisson: Α' Παγκόσμιος Πόλεμος

Με την ευκαιρία του μήνα Γαλλοφωνίας, η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει έκθεση κάρτ ποστάλ με θέμα: Εκστρατεία στην Ανατολή: Συλλογή καρτ ποστάλ του Auguste Poisson: Α' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η αξία της ψηφιοποίησης για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο Δήμος Αμμοχώστου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Capital σας προσκαλούν σε διάλεξη με τίτλο: "Η αξία της ψηφιοποίησης για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς" Εισηγητής: Μάριος Ζέρβας, Διευθυντής Βιβλιοθήκης Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 12ου κύκλου διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό.

Διακεκριμένοι επιστήμονες στο Βόλο για τον Πολιτισμό Δραματικά επίκαιρο το Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015

Εξαιρετικά επίκαιρο αποδεικνύεται το "Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 2015 που θα γίνει στην Ελλάδα,στην όμορφη πόλη του Βόλου, κατά το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 24 έως και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015.

Συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στην ημερίδα του Ερευνητικού Προγράμματος Μουσεία

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα του Προγράμματος Μουσεία με τίτλο «Διαχείριση και προστασία ευπαθών έργων τέχνης σε μουσεία από αέριους ρύπους» στις 29 Μαΐου 2015 στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού. Κύριο θέμα της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Προγράμματος Μουσεία καθώς και προτάσεων σε θέματα διαχείρισης και προστασίας ευπαθών έργων τέχνης που εκτίθενται σε μουσεία.

Διαχείριση και προστασία ευπαθών έργων τέχνης σε μουσεία από αέριους ρύπους

Ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί στην Ενημερωτική Ημερίδα του Προγράμματος Μουσεία με τίτλο: Διαχείριση και προστασία ευπαθών έργων τέχνης σε μουσεία από αέριους ρύπους

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Μέγαρο του Δήμου Λεμεσού στη Λεμεσό
Παρασκευή 29 Μαΐου 2015, 09:00 - 13:00
Για πληροφορίες στο τηλ. 25002439
charoula.piskopianou@cut.ac.cy

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει δεξίωση.

Αρχείο Παναγιώτη και Φαίδρας Μανδαλιού

Η συλλογή με την ιστορία των κανταδόρων της Λεμεσού ανήκει στο αρχείο Παναγιώτη και Φαίδρας Μανδαλιού. Αποτελεί μια συστηματική καταγραφή των ατόμων και των ομάδων των κανταδόρων της Λεμεσού από το 1880 μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, κείμενα, καντάδες, τραγούδια καθώς και αναφορές σε δρόμους γειτονιές και ταβέρνες όπου τραγουδούσαν.

Το αρχείο είναι προσβάσιμο μέσω του αποθετήριου πολιτιστικού περιεχομένου Υλάτης

Οι Κανταδόροι της Λεμεσού

Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού σας προσκαλεί στην επιστημονική, πολιτιστική και καλλιτεχνική εκδήλωση με θέμα: "Οι Κανταδόροι της Λεμεσού".

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το έργο ψηφιοποίησης της συλλογής "Κανταδόροι" του αρχείου Παναγιώτη και Φαίδρας Μανδαλιού, επίσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση ενθυμημάτων και φωτογραφιών στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου.

Europeana 1914-1918 100 Χρόνια Α Παγκόσμιος Πόλεμος, εικόνες, επιστολές, αναμνήσεις

Διημερίδα ψηφιοποίησης αντικειμένων και ιστοριών του Α Παγκοσμίου Πολέμου

Έχετε αναμνηστικά αντικείμενα από τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο: επιστολές, φωτογραφίες, ημερολόγια ή άλλου είδους υλικό; Στόχος μας είναι η διάσωση και διάθεση αυτών των αντικειμένων στο διαδίκτυο, ώστε όλοι να αντιληφθούν τη συμβολή της Κύπρου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ταυτόχρονα να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη όσων υπηρέτησαν την τότε εποχή.

Ψηφιακή Συλλογή Σατιρική Επιθεώρηση

Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ανταποκρινόμενη στον κοινωνικό της ρόλο, στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, έχει προχωρήσει με τη συγκατάθεση και την ευγενική παραχώρηση του κ. Γεώργιου Μαυρογένη στην ψηφιοποίηση της εφημερίδας «Σατιρική Επιθεώρηση». Συνολικά ψηφιοποιήθηκαν 618 τεύχη καλύπτοντας τις δημοσιεύσεις μεταξύ των ετών 1964-1985.

Ψηφιακή Συλλογή Ανδρέα Κουκίδη

H Ψηφιακή Συλλογή Ανδρέα Κουκίδη αποτελείται από 40 κεφάλαια βιβλίων τα οποία μετά από την κατάλληλη επεξεργασία και τεκμηρίωση έχουν καταχωρηθεί στην στην ψηφιακή πύλη πολιτιστικής κληρονομιάς Αθηνά. Η τεκμηρίωση του υλικού έγινε με βάση τις θεματικές επικεφαλίδες της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και για την περιγραφή των μεταδεδομένων χρησιμοποιήθηκε το πρότυπο Dublin Core.

Η συλλογή περιλαμβάνει κεφάλαια από τα βιβλία: