Συχνές ερωτήσεις

Χρήση Βιβλιοθήκης

Πού βρίσκεται η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου;
Κεντρική Βιβλιοθήκη Κτήριο Βασίλη Μηχαηλίδη Νικολάου Ξιούτα 1, 3036 Λεμεσός Τ.Θ. 50329, 3603 Λεμεσός Τηλ: +357 25002518 Φαξ: +357 25002761 Email: library@cut.ac.cy
Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης;
Πώς μπορώ να γίνω μέλος της Βιβλιοθήκης;
  • Ακαδημαϊκό και Διοικητικό Προσωπικό, Ειδικός Επιστήμονας: Θα πρέπει να προσέλθετε στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Χρηστών όπου θα συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην αίτηση εγγραφής νέου μέλους και θα φωτογραφηθείτε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης κάρτας μέλους της Βιβλιοθήκης.
  • Προπτυχιακοί, Μεταπτυχιακοί, Διδακτορικοί και Erasmus Φοιτητές: Η φοιτητική σας ταυτότητα, η οποία εκδίδεται από την Φοιτητική Μέριμνα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κάρτα μέλους της βιβλιοθήκης. Για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ θα πρέπει να προσκομίζετε μαζί σας τη φοιτητική σας ταυτότητα.
  • Χρήστες Συνεργασίας: Αν ανήκεις στην πιο πάνω κατηγορία μπορείς να χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης, εφόσον έχεις συμπληρώσει αίτηση συνεργασίας στο πανεπιστήμιο το οποίο ανήκεις. Για να μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης θα πρέπει να προσκομίζεις μαζί σoυ τη φοιτητική ταυτότητα του πανεπιστημίου σου.
  • Εξωτερικοί χρήστες: Αν δεν εμπίπτεις στις πιο πάνω κατηγορίες και επιθυμείς να γίνεις εξωτερικό μέλος της Βιβλιοθήκης θα πρέπει να συμπληρώσεις αίτηση για «Έγγραφή Νέου Μέλους», με την ένδειξη της πολιτικής σου ταυτότητας. Κατόπιν θα φωτογραφηθείς για να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης κάρτας μέλους της βιβλιοθήκης. Τα εξωτερικά μέλη καταβάλλουν το ποσό των €17,00 για την ετήσια συνδρομή και €6,80 για το κόστος έκδοσης της κάρτας μέλους Βιβλιοθήκης.
  • Απόφοιτοι του ΤΕΠΑΚ Αν είσαι απόφοιτος του πανεπιστημίου τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης για τρία (3) χρόνια μετά την αποφοίτηση σου. Για να μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης θα πρέπει να προσκομίζεις τη φοιτητική ταυτότητα του πανεπιστημίου.
Δεν ανήκω στην κοινότητα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη βιβλιοθήκη;
Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ είναι ανοικτή για το κοινό κατά τις μέρες και ώρες λειτουργίας της (Βλέπε ωράριο λειτουργίας βιβλιοθήκης).Για δυνατότητα δανεισμού του υλικού της θα πρέπει να είστε μέλος.

Δανεισμός

Ποιος έχει δικαίωμα δανεισμού από τη βιβλιοθήκη;
Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή για το κοινό αλλά δικαίωμα δανεισμού έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη της Βιβλιοθήκης.
Τι μπορώ να δανειστώ;
Μπορείτε να δανειστείτε βιβλία και οπτικοακουστικό υλικό (CD-Rom, DVD, κασέτες ήχου, βιντεοκασέτες). Δε δανείζεται το πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, οδηγοί, εγχειρίδια, βιβλιογραφίες, κλπ.), τα περιοδικά, οι εφημερίδες και σπάνια βιβλία, η χρήση των οποίων επιτρέπεται μόνο εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τους κανόνες δανεισμού.
Πώς μπορώ να ανανεώσω ένα βιβλίο;
Η ανανέωση του δανεισμού ενός βιβλίου είναι δυνατή, εφόσον δεν έχει ζητηθεί από άλλο χρήστη. Η ανανέωση μπορεί να γίνει στη Βιβλιοθήκη παρουσιάζοντας το βιβλίο που θέλετε να ανανεώσετε μαζί με την κάρτα Βιβλιοθήκης ή ηλεκτρονικά μέσω του Ηλεκτρονικού Καταλόγου (Web-OPAC) της Βιβλιοθήκης, καθώς και τηλεφωνικώς στο 25002518. Οι ίδιες διαδικασίες ισχύουν και για την ανανέωση του δανεισμού οπτικοακουστικού υλικού. Οι ανανεώσεις υλικού δεν είναι εφικτές όταν ο δανεισμός του υλικού είναι εκπρόθεσμος και υπάρχει πρόστιμο ή όταν το υλικό έχει ήδη κρατηθεί από άλλο χρήστη. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τους κανόνες δανεισμού.
Πώς μπορώ να κάνω κράτηση ένα βιβλίο;
Για να κρατήσετε κάποιο υλικό το οποίο είναι ήδη δανεισμένο σε άλλο χρήστη, μπορείτε να επισκεφθείτε τη Βιβλιοθήκη παρουσιάζοντας την κάρτα μέλους σας στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Χρηστών ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης και να επιλέξετε την εντολή “Request” στον Ηλεκτρονικό Κατάλογο (Web-OPAC). Μόλις επιστραφεί στη Βιβλιοθήκη το υλικό που κρατήσατε, θα ειδοποιηθείτε τηλεφωνικώς ή/και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να προσέλθετε στη Βιβλιοθήκη και να το παραλάβετε. Για τις κρατήσεις ισχύει πάντοτε η σειρά προτεραιότητας. Εάν δεν προσέλθετε μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία ειδοποίησής σας, η κράτηση ακυρώνεται. Δεν μπορείτε να κάνετε κράτηση για υλικό το οποίο ανήκει στη Συλλογή Περιορισμένου Δανεισμού και στη Συλλογή Πληροφοριακού υλικού ή για υλικό το οποίο είναι διαθέσιμο στα ράφια της βιβλιοθήκης.. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τους κανόνες δανεισμού.
Πώς μπορώ να συνδεθώ με το λογαριασμό μου;
Για να συνδεθείς με το λογαριασμό σου θα πρέπει πρώτα να επισκεφθείς την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης. Ο προσωπικός λογαριασμός σου παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης καθημερινά σε προσωπικές πληροφορίες που αφορούν δανεισμένο υλικό, ιστορικό δανεισμών, τρέχουσες κρατήσεις, δεσμεύσεις και καθυστερήσεις επιστροφών κ.α. Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε Ο Λογαριασμός μου.
Τι γίνεται αν καθυστερήσω να επιστρέψω ένα βιβλίο που δανείστηκα;
Σε κάθε μέλος της Βιβλιοθήκης που καθυστερεί να επιστρέψει ή να ανανεώσει το δανεισμένο υλικό μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία επιστροφής, επιβάλλεται πρόστιμο ανάλογα με το είδος της συλλογής στην οποία ανήκει το δανεισμένο υλικό. Το κόστος είναι για όλες τις συλλογές 0,40σεντ την ημέρα και για την Συλλογή Περιορισμένου Δανεισμού 0,50 σεντ την ώρα. Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε τους κανόνες Δανεισμού.

Διαδανεισμός

Τι είναι η Υπηρεσία Διαδανεισμού;
Η υπηρεσία Διαδανεισμού είναι η υπηρεσία η οποία εντοπίζει και προμηθεύει τους χρήστες της Βιβλιοθήκης με υλικό το οποίο η Βιβλιοθήκη δεν περιλαμβάνει στη συλλογή της αλλά εντοπίζεται σε συλλογές άλλων βιβλιοθηκών του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η Βιβλιοθήκη του ΤΠΚ ανέπτυξε την υπηρεσία Διαδανεισμού με στόχο τη διάθεση μεγαλύτερου αριθμού πηγών πληροφόρησης προς τους χρήστες της για να καλύψει τις ανάγκες τους για πρόσβαση σε επιπλέον υλικό το οποίο κρίνεται απαραίτητο για την έρευνα ή τη διδασκαλία. Δικαίωμα χρήσης της υπηρεσίας διαδανεισμού έχουν όλα τα ενεργά μέλη της Βιβλιοθήκης, εκτός από τους Χρήστες Συνεργασίας.
Πώς μπορώ να δανειστώ υλικό από άλλη βιβλιοθήκη;
Εάν έχεις ελέγξει τις Ηλεκτρονικές Πηγές και τον Ηλεκτρονικό Κατάλογο της Βιβλιοθήκης (Web-OPAC) και δεν καταφέρατε να βρείτε το περιοδικό, εφημερίδα ή βιβλίο που χρειάζεσαι, μπορείς να ζητήσεις το υλικό μέσω της υπηρεσίας Διαδανεισμού. Απλά συμπληρώνεις το Έντυπο Αίτησης Διαδανεισμού και το αποστέλλεις στη Βιβλιοθήκη για να αρχίσει η διαδικασία αναζήτησης του υλικού. Σε περίπτωση εντοπισμού του υλικού, θα ενημερωθείς για το κόστος του διαδανεισμού και αν το επιθυμείς η Βιβλιοθήκηθα προχωρήσει με την διαδικασία παραλαβής του.