Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού

Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη
Λεμεσού

 

Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου συνεργάζεται άμεσα με τη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού. Η συνεργασία τους εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα του κύκλου εργασιών και διαδικασιών της βιβλιοθήκης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Λεμεσού και Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το τελευταίο έχει προχωρήσει στην ανακαίνιση του κτηρίου και την καταγραφή όλου του υλικού της Βιβλιοθήκης υπό την επίβλεψη των βιβλιοθηκονόμων του Πανεπιστημίου. Πιο συγκεκριμένα, με τη χρήση ενός κοινού αυτοματοποιημένου συστήματος βιβλιοθήκης επιτυγχάνονται κοινές πολιτικές ανάπτυξης συλλογής, δανεισμού, προώθησης και καταλογογράφησης υλικού. Με την κοινή μετάβαση στο αυτοματοποιημένο σύστημα ανοικτού κώδικα KOHA έχει επιτευχθεί η δημιουργία ενός ενοποιημένου ηλεκτρονικού καταλόγου, μέσω του οποίου οι χρήστες των δύο Βιβλιοθηκών μπορούν να ενημερώνονται για τις συλλογές τους σε πραγματικό χρόνο, αλλά και για την κατάσταση του προσωπικού τους λογαριασμού.

Πρότυπο για τα κυπριακά δεδομένα

Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη
Λεμεσού

Η νέα μορφή της Βιβλιοθήκης αποτελεί, «πρότυπο για τα κυπριακά δεδομένα», καθώς πρόκειται για την πρώτη συνεργασία Δημοτικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης στην Κύπρο, η οποία αναδεικνύει τόσο την ιστορία της πόλης της Λεμεσού, αλλά και τη σχέση της πόλης με το Πανεπιστήμιο.
Με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτηρίου, η προσπάθεια των δύο φορέων εστιάζεται στη συγκέντρωση, διατήρηση, οργάνωση και προώθηση της γνώσης, ώστε η νέα μορφή της Βιβλιοθήκης να υποστηρίζει τις πληροφοριακές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες των χρηστών. Επίσης, πέρα από τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης ως Κέντρο Πληροφόρησης, επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης, καθώς και στη διοργάνωση πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων.

Συλλογές

Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη
Λεμεσού

Στο ισόγειο του κτηρίου στεγάζεται η συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία περιλαμβάνει πέραν των 60.000 τόμων με σπάνιες εκδόσεις (συμπεριλαμβανομένων χειρογράφων και παλαιτύπων), και το παιδικό τμήμα. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το Κυπρολογικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει κυπριακές εκδόσεις, παλιές και σε αρκετές περιπτώσεις πλήρεις σειρές εφημερίδων και περιοδικών από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Στη διάθεση του κοινού βρίσκεται και η συλλογή Καλών Τεχνών η οποία αποτελεί δωρεά του αείμνηστου Κύπριου συγγραφέα και ερευνητή Χριστάκη Μιχαηλίδη. Το υλικό της καλύπτει θέματα εικαστικών τεχνών, αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, φιλοσοφίας και ιστορία της τέχνης, στην αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, γερμανική και ελληνική γλώσσα. Επιπλέον υπάρχει πρόσβαση σε πληθώρα ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης που διασφαλίζεται μέσω της συμμετοχής της Βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Κοινοπραξία Κυπριακών Βιβλιοθηκών (ΚΚυΒ).

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα χρήσης των συλλογών τόσο εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης, όσο και να το δανειστούν αφού προηγουμένως εγγραφούν ως μέλη. Εξαίρεση από τον δανεισμό αποτελεί το πληροφοριακό υλικό, οι κλειστές συλλογές και άλλο υλικό που ορίζεται από την Βιβλιοθήκη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δανεισμό υλικού μπορείτε να συμβουλευτείτε τους Κανόνες Λειτουργίας της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Λεμεσού.

Επιπλέον μέσω του ειδικού εξοπλισμού αυτo-εξυπηρέτησης χρηστών, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται και να επιστρέφουν από μόνοι τους αυτόνομα το υλικό. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αίθουσες ομαδικής μελέτης, συνεδριάσεων, εκδηλώσεων και υπολογιστών. Επιπλέον, έχει διαμορφωθεί παιδικό τμήμα για τις ανάγκες των παιδιών.

Ωράριο Λειτουργίας

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή στο κοινό καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής.
Χειμερινό ωράριο (Σεπτέμβριος-Μάιος)
Δευτέρα - Παρασκευή: 08:30 - 20:00
Θερινό ωράριο (Ιούνιος-Αύγουστος)
Δευτέρα - Παρασκευή: 08:30 - 14:30

Τις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα η Βιβλιοθήκη τροποποιεί το ωράριό της και ενημερώνει το κοινό σχετικά.

Εικονική πλοηγήση

Περιηγηθείτε στους χώρους της Δημοτικής Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκης μέσω τρισδιάστατης εικονικής πλοηγήσης (3D Virtual Tours).